Katinka

Mijn naam is Katinka Moerel. Ik woon sinds 2000 in de Achterhoek en sinds 2010 in Zelhem samen met mijn man Eric.

 

Sinds mijn 18e ben ik al geïnteresseerd in alles wat met uitvaart te maken heeft, maar pas toen mijn vader ongeneeslijk ziek werd ben ik er serieus over na gaan denken om zelf de uitvaart in te gaan. 

Alles rondom zijn afscheid hebben we besproken samen en na zijn overlijden hebben mijn broer en ik heel veel zelf gedaan.

De stap om de opleiding te gaan volgen was daarna snel genomen.

En zo ben ik sinds 2004 werkzaam als uitvaartbegeleider. Een prachtig vak, wat ik doe vanuit mijn hart.

Voor mij is er immers geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat ik iets kan betekenen of doen voor iemand die afscheid moet nemen van een naaste.

Ik kom graag dichtbij en hou van mensen met hun unieke verhalen. Ik ben er voor hen, neem alle tijd om met aandacht te luisteren naar wensen, bied een helpende hand, een steuntje in de rug en een arm om de schouder.

Ik geef advies, vertel stap voor stap wat er gaat gebeuren en laat zien wat vaak onzichtbaar is, er zijn tenslotte geen geheimen.

Daarnaast stimuleer ik nabestaanden om bewust afscheid te nemen en om in alle drukte stil te staan bij het moment.

Ik betrek hen daarom bij iedere stap die er genomen moet worden zodat ze zelf mogen ervaren, helpen of waar gewenst de regie in handen kunnen houden.

En als ik een angst weg kan nemen zodat een nabestaande dichter bij de overledene durft te komen, of dat ik iemand het vertrouwen in eigen kunnen kan geven, dan doe ik dat met liefde.

 

Naast het begeleiden van een uitvaart kan ik behulpzaam zijn bij het vinden van de juiste woorden om de overledene te herinneren in een persoonlijk gedicht, een levensverhaal of een mooie tekst. Of ik vraag een spreker om woorden te geven aan dat wat er was.

 

Kinderen hebben een bijzonder plaatsje in mijn hart. Ook zij nemen afscheid, maar doen dat op hun manier en per leeftijd verschillend. Voor hen is er altijd ruimte in de dienst in de vorm van een persoonlijke herinnering, een gedicht, dansje of liedje en natuurlijk krijgen de spulletjes die ze van te voren geknutseld hebben een plekje.

 

En zo nemen we samen stapje voor stapje afscheid en vullen we ons hart met herinneringen die we vast willen houden zodat missen nooit vergeten wordt.

Ik hoop dat ik u, als de tijd eens daar is, mag ontmoeten, zodat we samen het laatste stuk van het pad mogen gaan.

 

Maar u kunt mij ook gewoon tegenkomen in Zelhem en omgeving met mijn fotocamera of in het dorp als ik boodschappen doe.

 

Katinka

 

Een mensenleven

kwetsbaar en uniek

even stilgezet in de tijd.

Gekoesterde herinneringen

geëtst in woorden

van tederheid en verlangen

voor altijd meegedragen

in het hart.

 

 

 

 

 

 

Eric

Mijn naam is Eric Boelhouwer. 

Eigenlijk kun je wel zeggen dat het uitvaartvak mij in de genen zit, want mijn opa was uitvaartondernemer in Dordrecht. Thuis werd daar inhoudelijke verder weinig over gesproken, maar toch had de uitvaartwereld een soort van aantrekkingskracht op mij.

 

Ik was daarom erg blij dat ik in 2005 als algemeen assistent werd aangenomen bij crematorium Slangenburg in Doetinchem. Daar heb ik ruim 12 jaar met heel veel enthousiasme en plezier gewerkt.

Het dienstbaar zijn voor degenen die het op dat moment het hardst nodig hebben omdat ze iemand moeten missen waar ze van houden, geeft mij heel veel voldoening en energie.

Daarom hou ik zo van het werk.

Katinka is al enige tijd zelfstandig uitvaartondernemer in Zelhem en mijn/onze grootste wens was het om ooit samen de uitvaartonderneming te runnen. Nu is het moment daar en kan ik Katinka ondersteunen waar nodig. Zij zal het eerste aanspreekpunt blijven en uitvaarten voorgaan. Ik zal hoofdzakelijk op de achtergrond dingen gaan regelen, hand- en spandiensten verrichten en administratieve taken op me nemen. We hebben er heel veel zin in om dit samen te gaan doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opa Boelhouwer,

doodgraver in Dordrecht in de vorige eeuw.