Thuisopbaring

‘Ik wil het liefst dat mijn geliefde thuis blijft’.

 

Thuis is het vertrouwd.

Je hoeft geen afspraak te maken,

er is alle tijd en rust om ongestoord bij iemand te zitten.

Kleed de ruimte aan met eigen spulletjes, breng sfeer met licht en speel lievelingsmuziek zachtjes op de achtergrond.


Op bed

is een heel natuurlijke manier van opbaren.

Een bed doet warm en zacht aan, en je bent heel dichtbij zodat je de overledene makkelijk aan kunt raken. De koeling waarop het lichaam ligt wordt onder het laken verborgen.

 


Op een opbaarplank/-mand/-kist of takkenbaar

een mooi alternatief als er geen bed is of als iemand in de woonkamer staat. Ook hier is de koeling onzichtbaar.

De opbaarplank kan tevens gebruikt worden als ‘omhulsel’ in plaats van een kist en is zowel bruikbaar voor begrafenissen als crematies.

Hierbij wordt meestal een wade gebruikt omdat het verplicht is om het lichaam te bedekken.


In een wade

Een wade is een doek (meestal van natuurlijk materiaal) waarin het lichaam gewikkeld wordt. Deze kan speciaal zijn gemaakt, maar het mag ook een eigen deken zijn die favoriet is of een lekker zacht flanellen laken. Ik heb het meegemaakt dat alle familieleden een stukje stof hebben uitgezocht waarvan een doek werd gemaakt. Prachtig en heel persoonlijk.


In de kist

Kisten zijn er in alle soorten en maten. Zelf maken mag natuurlijk ook, mits het voldoet aan de juiste maten. De buitenkant mag beschilderd, beplakt en versierd worden. Dat kan van te voren maar ook tijdens de uitvaartdienst als ritueel.

Misschien is het prettig om iemand die op bed is opgebaard een dag voor de uitvaart samen in de kist te leggen. Dan kun je rustig wennen aan de volgende stap die genomen moet worden.